Sistemul de ȋnvățămȃnt superior

Înainte de a începe studiile în Belgia, este important să ai o viziune de ansamblu asupra posibilităților ce ți se oferă pentru a putea alege ceea ce ți se potrivește mai bine. La terminarea liceului, poți să te orientezi spre Universități, Scoli Superioare, Școli Superioare de Artă sau Cursuri de Promovare Socială.  Aici poți găsi un tabel cu organizarea domeniilor de studii în funcție de instituții.

Universitățile organizează studii superioare pe termen lung.  Acestea sunt structurate în trei cicluri: licență, master și doctorat. Având în vedere că la sfârșitul licenței, studenții au doar cadrul teoretic, ei nu sunt în măsură să exerseze meseria. Licența universitară este, așadar, făcută pentru a fi continuată de Master.

Școlile superioare organizează, după caz, studii superioare de tip scurt și / sau lung. Cele de tip scurt propun un program de licență de 3 ani, iar cele de tip lung propun și un program de master. Cursurile teoretice sunt reduse la număr în comparație cu universitățile, fiind totuși înlocuite de stagii. Programul pregătește studentul pentru piața muncii. Prezența la aceste cursuri este în general obligatorie.

Școlile Superioare de Artă formează studenții în domeniul artelor vizuale, al teatrului și al muzicii artistice. Structura programului este similară cu cea a școlilor superioare descrisă mai sus. Acestea organizează teste de intrare pentru a selecționa studenții iar costurile pot fi substanțiale dacă luam în considerare materialele.

În sfârșit, unele instituții de promovare socială organizează cursuri de învățământ superior și atribuie diplome echivalente celor eliberate de Școlile Superioare. Acestea reprezintă o oportunitate pentru cei ce muncesc să poată continua studiile. Cursurile sunt în majoritate la seral dar și în weekenduri sau vacanțe, caracteristica lor fiind flexibilitatea. Acest program combină teoria cu practica permițând studentului să abordeze materia mai mult prin exerciții practice.

Link’uri utile:

https://www.belgium.be/en/education/coming_to_study_in_belgium

http://onderwijs.vlaanderen.be/studenten

http://www.enseignement.be/index.php?page=0&navi=18

https://www.belgium.be/fr/formation/formation_permanente/promotion_sociale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *