Înscrierea la studii : Echivalarea

‘’Cum mă înscriu aici la studii dacă am terminat liceul în România?’’ e o întrebare pe care și-o pun mulți viitori studenți ce nu au terminat liceul aici, în Belgia.

În articolul de săptămâna trecută, am introdus sistemul de învățământ superior belgian, iar în acesta vom lămuri  întrebările cele mai frecvente referitoare la primul pas în procedura de înscriere la studiile superioare în comunitatea franceză din Belgia, pentru cei ce au terminat liceul în România.

Acest prim pas, obligatoriu de altfel, este echivalarea actelor. Organismul de stat care se ocupă cu tot acest proces și la care trebuie să se apeleze este Federația Wallonie-Bruxelles. Așadar, pentru a accede la învățământul superior, actele tale obținute în România trebuie recunoscute la nivel național și aici, în Belgia.

Pentru echivalare sunt necesare următoarele documente, traduse, legalizate și apostilate în Belgia (legalizarea se poate face cu ajutorul unui traducător autorizat) și mai apoi depuse la Federația Wallonie-Bruxelles:

  1. Diploma ORIGINALĂ de bacalaureat (o copie conformă nu este valabilă) și foaia matricolă
  2. Certificatul de naștere internațional
  3. O scrisoare de motivație scrisă în franceză/engleză, semnată cu numele, prenumele și adresa, motivând tipul și branșa de studii alese
  4. Proba ORIGINALĂ de plată a costurilor administrative (exécution du paiement des frais administratifs) 

Un mic sfat: Înainte sa predai aceste documente, care îți vor fi reținute de către ei pentru câteva luni de zile, păstrează câteva copii scanate sau imprimate. Vei avea nevoie de ele pentru înscrierea propriu-zisă la facultate.

Traducerea actelor trebuie sa fie făcută de către un traducător autorizat (din Belgia) iar costul echivalării este de 200 de euro (plata prin intermediul cardului, nu se accepta plata în cash).

 

Cu siguranță vă puneți întrebări și cu privire la procedura în sine… cum se realizează mai exact depunerea acestor acte și când?

Dosarul trebuie introdus intre 15 noiembrie și 15 iulie (înainte de anul școlar în care dorești sa începi facultatea).  Dacă ai terminat acum clasa a 12 a în România și diploma ta de bacalaureat este eliberată după aceste date impuse, ai dreptul sa faci o DEROGARE- sau procesul prin care explici cum stau lucrurile și ceri totuși să poți să iți echivalezi actele.

Dosarul poate fi trimis:

  1. Prin poștă, la adresa:  Service des équivalences de l’enseignement obligatoire Rue A. Lavallée n° 1,  1080 Bruxelles, Belgique   
  2. Prin depunerea dosarului COMPLET la birourile serviciului de echivalare a Federației. Acest lucru se poate face doar cu programare, fiind acceptate doar dosarele complete. Veți primi o atestație de depunere.    

Cu atestația obținută după depunerea actelor, înscrierea la facultate este posibilă. Răspunsul nu este dat pe loc (echivalare acceptată sau nu), ci în decurs de câteva luni.

 

Ce se poate face în cazul unui refuz de echivalare?

Asta înseamnă că liceul sau diploma obținută nu vă dau acces la studiile superioare. În acest caz, aveți posibilitatea de a vă prezenta la examenul de aptitudine la învățământul superior (DAES -Diplôme d’Aptitude à accéder à l’Enseignement supérieur) organizat de Comunitatea franceză. Reușita acestui examen va ridica toate restricțiile impuse de decizia de echivalare și vă va permite sa accedeți la orice fel de studii superioare.

În sfârșit, dacă dorești să continui studiile în comunitatea flamandă, nu ai nevoie de recunoașterea echivalenței. Poți merge direct la orice instituție de învățământ. Acestea sunt competente în mod autonom pentru admiterea studenților.

Sperăm că am reușit să îți răspundem la întrebări și nu uita, dacă ai nevoie de ajutor, ne poți contacta oricând!

 

Surse:

http://www.enseignement.be/index.php?page=26234&navi=3045

http://www.equivalences.cfwb.be/index.php?id=828

http://www.equivalences.cfwb.be/index.php?id=750

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *