Cazarea în Belgia

Una dintre preocupările principale ale unui viitor student este, cu siguranță, cazarea. De asemenea, în Belgia, statul te obliga să ai o reședință. Când te înscrii la primărie, trebuie să specifici că ai o reședință temporară și ești student pentru X timp aici. 

Locuințe universitare

În Belgia, camerele pentru studenți poartă numele de kot. Așadar, cea mai fiabilă opțiune pentru studenți poate fi cazarea la cămin, în locuințele oferite de universități. Majoritatea oferă cazare la prețuri rezonabile (aceasta variază în funcție de numărul ocupanților dar și de confortul oferit) .

De exemplu, una din universitățile din Bruxelles ce oferă cazare este ULB. Aceasta propune studenților săi o gamă largă de locuințe, atât în campusul universitar cât și în afara lui. În plus, există și distincția între ședere de lungă durată și ședere de scurtă durată sau Erasmus.

Pentru a accesa un cămin trebuie sa te adresezi serviciului de reședințe din campusul tău. Găsești, de asemenea, informații și pe site-ul universității, sau pe « Plateforme logement étudiant ». Aici poți propune o locuință, dar și căuta. Totul se face online astfel încât te poți înscrie chiar din România, înainte de venirea aici. Sfatul nostru este, totuși, să mergi la biroul responsabilului de reședințe pentru a fi informat corect și pentru a depune dosarul.

Durata contractul este, de obicei, de 10 – 12 luni, cu posibilitate de prelungire. Înainte de a semna, întreabă care este validitatea lui și dacă exista posibilitatea de prelungire. Prețurile variază intre 250-550 euro pe lună.

Locuințe private

O altă opțiune sunt garsonierele (studio) sau apartamentele la comun. Acestea sunt formate dintr-o cameră personală, cu baie comună(dar poate fi și privată) și o bucătărie, de asemenea, comună. Pentru a închiria, trebuie să dispui de ceva mai mulți bani decât pentru cazurile anterioare.

De asemenea, este posibil, ca proprietarul să vă ceară o declarație, din partea părinților, prin care afirmă, pe propria răspundere, că vă pot plăti chiria. Totodată, la închiriere, se cere o garanție locativă de 2 sau 3 luni de chirie (un depozit de bani ce vă vor fi restituiți la finalul șederii dacă – mobila, pereții sau orice parte a casei – nu este afectată). Aceasta nu este obligatorie prin lege, dar ea este în cele mai multe cazuri cerută. În mod normal, depozitul este de o lună în cadrul căminelor studențești și de 2 sau chiar 3 luni în privat. Acesta este depus la bancă, într-un cont deschis pe numele vostru și al proprietarului, astfel încât el nu poate fi accesat fără semnătura ambilor beneficiari.

Nu uita de vigilență! Înaintea încheierii oricărui tip de contract, locuința trebuie verificată alături de proprietar! După verificare este întocmit un contract scris cu proprietarul. Acesta reia starea locuinței, chiria, regulamentul chiriașului și cheltuielile suplimentare (apa, electricitate) ! Citește-l bine, verifică spațiul propus și ai grijă ca totul sa fie pe foaie!

 

Mai jos poți accesa site-uri care îți propun kot-uri în toată Belgia sau în regiuni specifice.

http://www.inforjeunesbruxelles.be

https://www.student.be

https://www.nestpick.com

https://ikot.be/

https://www.brukot.be/

https://www.immoweb.be/fr/immo/kot/a-louer

https://www.appartager.be/

În cadrul Universității ULC poți să locuiești într-un «  kot à projet ». Acesta constă într-o casă împărțită între mai multi studenți care împărtășesc aceeași pasiune (chitara, desen, dans…). Louvain-la-Neuve 

Având în vedere succesul Facebook, ai mai mult noroc să găsești o locuință pe unul din numeroasele grupuri “Kot in/en…” “A louer…/Te huur…”. Nu ezita să publici un anunț cu criteriile tale, poate un proprietar te va contacta având locuința potrivită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *