ÎNSCRIEREA LA COMUNĂ

Un prim pas ce trebuie făcut de îndată ce ajungi în Belgia e, în mod clar, înscrierea la primărie. Acolo vei obține un act care să ateste că locuiești pe teritoriul Belgiei.

Așadar, dacă ți-ai propus să rămâi aici mai mult de trei luni, este necesar să te prezinți la sediul comunei în care locuiești, în cele opt zile după sosirea ta în Belgia, pentru a te înscrie la registrul de stat al populației. Pentru acest demers trebuie să ai o reședință efectivă, căci va trebui să comunici primăriei adresa ta exactă. Poliția va face o anchetă (mică “vizită” la fața locului) pentru a verifica dacă tu într-adevăr locuiești acolo.

Ȋn unele comune, înscrierile se fac cu programare, orarul fiind diferit în funcție de primărie.

Pentru a realiza această procedură vei avea nevoie de:

  1. Pașaport național sau carte de identitate națională
  2. Câteva poze în formatul specific

Iar, dacă ești deja student în acel moment, trebuie să duci o dovadă de înscriere de la studii, plus o declarație care atestă că dispui de resursele necesare de subzistență (Biroul de străini furnizează acest document, numit anexa 45 și va putea fi completat pe loc). De asemenea, trebuie să duci și o asigurare de sănătate valabilă pentru Belgia.

După ce vei prezenta toate documentele necesare, ți se va da o atestație de înregistrare numită anexa 8. Aceasta iți va permite să comanzi cartea de identitate electronică E, valabilă timp de 5 ani. Atenție: Cartea E va putea fi comandată doar după controlul pozitiv al adresei voastre.

În cazul în care iți vor lipsi unele documente la momentul programării, vei primi o simplă cerere de atestație de înregistrare (anexa 19). Toate documentele necesare vor trebui furnizate în termen de 3 luni de la primirea anexei 19.  

Costurile sunt :

> cartea electronică: 25€

> Anexa 8 și 19 sunt gratuite       

Un alt document util este și compoziția de menaj. Acesta indică persoanele care au domiciliul la aceeași adresă. Este de ajutor dacă dorești să ceri o reducere a taxei de înscriere la studii. Se poate elibera la ghișeul comunei din care locuiești, la prețul de maxim de 5 euro (diferă în funcție de comune).

Informații suplimentare:

https://www.belgium.be/fr/logement/demenagement/vers_la_belgique/etrangers

https://www.bruxelles.be/membre-de-lunion-europeenne-ue-de-lespace-economique-europeen-eee-et-suisse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *