Voluntarul lunii aprilie: Otilia Ciorba

Otilia, felicitări în primul rând pentru titlul de Voluntarul lunii aprilie! Acum vom vorbi puțin despre tine pentru ca cititorii noștri să te cunoască mai bine.

Cum ai ajuns să studiezi în Belgia și cum te-ai acomodat aici?

Locuiesc în Belgia de la vârsta de 9 ani. Am venit aici cu familia, iar de aceea, am avut prilejul să am acces destul de ușor la o facultate belgiană, fiind deja stabilită aici de o perioadă destul de lungă.

Ȋn ceea ce privește acomodarea în Belgia, mi-a trebuit ceva timp, dar până la urmă am început să mă atașez de țara adoptivă, făcându-mi prieteni aici ( incluzând și voluntarii din ligă). Țin totuși foarte mult la România. Pot să spun că am într-un fel o identitate dublă.

Otilia Ciorba – Voluntarul lunii aprilie 2018

Ce anume te-a atras așa de mult la ligă încât ai decis să devii membru/să faci parte din ea ?

Ar putea suna paradoxal, dar m-am înscris în ligă, mai mult pentru a încerca să îmi înving unele frici, să devin mai deschisă, mai sociabilă și mai încrezătoare în propriile mele capacități. Am vrut să mă înscriu chiar pentru motivul că mă ’’intimida’’ această idee.  

Eram în același timp curioasă să descopăr cum este să fii voluntar într-o asociație și să aflu cum funcționează lucrurile din interior.

Cred, însă, că cel mai mult m-a atras faptul că este o asociație cu tineri studenți români și neavând foarte mult contact cu români de vârsta mea în Belgia, m-am decis să mă înscriu în ligă, să-mi mai aduc aminte de originile mele.

Ce apreciezi cel mai mult la echipa de voluntari din LSRS Belgia ?

Îmi place faptul că nu se fac diferențe ȋntre membrii în funcție de nivelul lor ierarhic (dacă este director de departament sau simplu membru) și faptul că am devenit din ce în ce mai apropiați intre noi, pentru că petrecem destul de mult timp împreună. Liga a devenit pentru mine, aproape ca o a doua familie. Nu în ultimul rând, comunicarea din echipă mi se pare că este și ea destul de bine pusă la punct.

Crezi că implicarea în aceasta organizație te va ajuta pe viitor în viața profesională (sau chiar și personală) ? Ȋn ce fel ?

Da, am învățat deja multe lucruri de când sunt în ligă. Pe viitor, pe plan profesional, implicarea mea în ligă ar putea contribui la crearea unei rețele profesionale. Mă ajută de asemenea, să dobândesc noi competențe și cunoștințe practice, diferite de noțiunile teoretice pe care le învăț la facultate.     

Învăț și cum să fiu mai organizată (să-mi organizez timpul, în aşa fel încât să mă pot ocupa de facultate sau de alte activități, pe lângă ligă) lucru care este important pentru viitor, pentru a gestiona aspectele din viața profesională și personală. Într-adevăr, timpul liber îmi va fi probabil, din ce în ce mai limitat.   

S-a schimbat într-un fel viziunea și părerea ta despre liga de când faci parte din ea văzând-o acum nu doar din exterior, ci și din interior ?

Pot să spun că s-a schimbat. Este cu totul altceva sa-ți faci o părere despre o asociație, o organizație  privind-o din afară. Când m-am înscris în LSRS, mi se părea totul destul de vag și nu înțelegeam foarte bine scopul organizației, cu ce se ocupă mai exact fiecare membru (lucru care va fi mai clar pe viitor, pentru persoanele din afara ligii, fiindcă vom posta articole pe blog despre acest subiect). Pe parcurs însă, lucrurile s-au mai clarificat și am început să cunosc mai bine și membrii, ceea ce a schimbat mult ideea mea despre Liga Studenților Romani din Străinătate (filiala Belgia).   

Îți mulțumim pentru timpul acordat și mult succes în continuare!

1 thought on “Voluntarul lunii aprilie: Otilia Ciorba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *