Voluntarul lunii mai: Daiana Vasiu-Velcherean

Daiana Vasiu-Velcherean este un membru nou al echipei noastre și face parte din Departamentul de Proiecte. Ea are 21 de ani și studiază la Universitatea Liberă din Bruxelles în Departamentul de Litere, Traducere și Comunicare. Este pasionată de cultura japoneză și de limbile străine.

Încă de la început, Daiana ne-a cucerit pe toți cu energia, implicarea și nebunia ei! Pe lângă personalitatea ei efervescentă, ea are și alte calități ce o recomandă ca voluntar al lunii : fiecare sarcină dată a fost dusă la bun sfârșit repede, eficient și bine. Nu spune niciodată nu pot, nu am timp ci încearcă să facă tot posibilul să integreze în programul ei încărcat și lucrul la ghidul studentului, editatul pozelor sau alte activități legate de ligă. Mulțumim pentru ajutor și dedicare! Haideți să aflăm în continuare mai multe despre Daiana în interviu.

  • Cum ai ajuns să studiezi în Belgia și cum te-ai acomodat aici?

Motivul principal pentru care am ales să părăsesc România a fost dorința mea de a studia într-un mediu necunoscut, fiind pasionată de culturile străine dintotdeauna. O excursie în Belgia m-a determinat să vin și să descopăr o altă țară.

Am ajuns în Belgia în luna august a anului 2013. Am terminat cele 10 clase obligatorii în România, iar liceul l-am absolvit aici. Am locuit o perioadă în partea valonă, ceea ce mi-a permis să îmi perfecționez cunoștințele de limba franceză. Acomodarea a fost destul de grea și în același timp, destul de ușoară.

Fiind elevă la un liceu situat într-un orășel destul de izolat, am fost singura persoană de altă origine din școala mea. Primele luni au fost într-adevăr dificile, din cauza faptului că nu vorbeam limba locală.

În pofida acestui fapt, am avut parte de sprijinul profesorilor mei, care au făcut tot posibilul să mă ajute să mă integrez și să învăț cât mai eficient limba franceză și olandeză (obligatorie în școlile belgiene). Pentru acest gest, le voi fi recunoscătoare pentru tot restul vieții mele.

  • Ce anume te-a atras așa de mult la ligă încât ai decis să faci parte din ea?

Dorința de a oferi ajutorul de care eu nu am avut parte când am ajuns aici m-a îndrumat spre LSRS. Din păcate, eu nu știam de existenta ligii până nu am intrat la facultate la Bruxelles, unde se desfășoară aproape toate activitățile noastre. Acum, îmi doresc să informez noii veniți despre LSRS și despre ajutorul pe care îl putem oferi.

Liga Studenților Români din Străinătate mi-a oferit posibilitatea să reiau legătura cu originile mele. Din păcate, nu am avut contact cu tot ceea ce înseamnă Romania în ultimii ani, dar îmi doream din suflet să pot să reintroduc cultura românească în viața mea. Nu am încetat nici o clipă să educ persoanele străine despre ce înseamnă cultura românească. Am purtat cu mândrie ia mea, iar acum, datorită LSRS, voi continua să o port și de acum înainte, dar de data aceasta, cu un scop.

  • Ce apreciezi cel mai mult la echipa de voluntari LSRS Belgia ?

Înainte de a intra în Ligă, printre cunoștințele mele se numărau și câțiva voluntari LSRS. Implicarea și devotamentul lor m-au impresionat încă din primul moment. Când am devenit la rândul meu voluntar activ, am fost destul de îngrijorată că nu voi putea să mă ridic la așteptările lor. Foarte repede, am înțeles că mă înșelasem.

Încă din prima zi am fost primită cu căldură și cu zâmbete, am avut ocazia să particip la o ședință a departamentului meu și să învăț destul de repede cum merg lucrurile. Colegii mei mi-au îndrumat fiecare pas. Le sunt profund recunoscătoare. În ciuda faptului că fiecare voluntar are un caracter unic, reușim să păstram o atmosferă destinsă și să comunicam foarte bine. Pot spune cu încredere că suntem între prieteni.

  • Crezi ca implicarea în aceasta organizație te va ajuta pe viitor, în viata profesională (sau chiar și personală) ? În ce fel ?

Chiar dacă nu sunt voluntar în sânul LSRS de mult timp, am învățat deja câteva lucruri esențiale: comunicarea, acceptarea criticilor constructive și lucrul în echipă. Aceste lucruri sunt deja foarte importante pe plan personal, însă vor fi extrem de folositoare în viitor, pe plan profesional.

De asemenea, sunt fericită să întâlnesc persoane noi, care îmi dau sfaturi prețioase despre ceea ce înseamnă viața profesională. Sunt de asemenea încântată să întâlnesc persoane de calitate și români care ne fac mândri cu succesele lor.  Pentru mine, ei sunt un exemplu.

  • S-a schimbat într-un fel, viziunea și părerea ta despre Ligă de când faci parte din ea, văzând-o acum nu doar din exterior, ci și din interior ?

Părerea mea s-a schimbat într-adevăr, în bine. Din exterior, LSRS părea o organizație serioasă și unită, cu persoane motivate și extrem de pasionate. Din interior, am aflat că aceste persoane sunt de asemenea călduroase, deschise și săritoare. Având ocazia să contribui la proiectele LSRS, simt ca fac parte dintr-o comunitate și sunt mândră de acest lucru.

2 thoughts on “Voluntarul lunii mai: Daiana Vasiu-Velcherean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *