Voluntarul lunii decembrie 2018: Bianca Teleman

Deja devenită o tradiție, Bianca Teleman este și anul acesta voluntarul lunii decembrie. Ea este stabilită de 3 ani in Belgia și studiază Traducere și Interpretare în cadrul Facultății de Litere la Universite Libre de Bruxelles. Face parte de un an de zile din Departamentul Proiecte al Filialei Belgia și de fiecare dată se remarcă prin spiritul de inițiativă, optimism și idei creative. O felicităm încă o dată și vă invităm să o cunoașteți și mai bine în interviul de mai jos:

Bianca Teleman-Voluntarul lunii decembrie 2018

Cum a fost acomodarea în societatea belgiană?

Acomodarea a fost destul de dificila. Primul impas pe care l-am întâlnit a fost cel al limbii pe care nu o cunoșteam decât la un nivel conversațional. Faptul că nu aveam prea multe cunoștințe, exceptând pe mama, m-a făcut să mă distanțez și de colegii de facultate. Din fericire, cu timpul am început să cunosc mai multă lume și să fiu mai sociabilă cu cei din jur. Trebuie să recunosc că implicarea mea în LSRS, a contribuit foarte mult la schimbarea interacțiunii mele cu ceilalți.

Acum, că a trecut ceva timp de când ești în această țară, care ar fi primele tale sfaturi pentru un student recent venit din România?

În primul rând, i-aș sugera să intre în contact cu cât mai multe persoane atât din comunitatea română, cât și cu celelalte naționalități. Astfel, pe lângă faptul că s-ar integra mai ușor și ar scăpa mai repede de senzația de outsider, ar cunoaște oameni și culturi noi.

De ce ai ales Universitatea Liberă din Bruxelles?

În primul rând, am ales Universitatea Liberă din Bruxelles datorită sistemului de învățământ. Aici mă refer la abordarea cursurilor ex cathedra și a libertății de care beneficiază studenții. Pe lângă asta, în procesul de căutare al unei facultăți de traducere, ISTI, ocupa la acea vreme a doua poziție în top-ul european al celor mai bune facultăți în acest domeniu. În ultimu rând, pot spune că decizia mi-a fost influențată de dorința mea de a urma cursurile unei facultăți de litere într-o țară multiculturală.   

Spune-ne un fun fact despre tine.

Sunt foarte casnică noaptea. Adesea mă veți găsi gătind sau făcând curat pe la ora 2-3 noaptea.  

Ai vreo abilitate ascunsă pe care ai vrea să o împărtășești cu noi?

Momentan, această abilitate îmi este ascunsă și mie.

Dacă ar fi să descrii LSRS Belgia într-o propoziție, care ar fi aceasta?

O echipă frumoasă cu idei și mai frumoase.

În sfârșit, ce sfat ai da unui student care își dorește să facă voluntariat?

Îl sfătuiesc să fie răbdător și să fie conștient că voluntariatul implică muncă în echipă. Munca de voluntar este cu și pentru oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *