Women in Diplomacy – Studenții în dialog cu E.S. Luminița Odobescu

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Women in Diplomacy – Studenții în dialog cu E.S. Luminița Odobescu

Women in Diplomacy – Studenții în dialog cu E.S. Luminița Odobescu

Studenții români din Belgia intră în dialog cu Ambasadorul României la Uniunea Europeană pe teme legate de egalitate de șanse și viitorul diplomației românești

Pe data de 22 octombrie în cadrul evenimentului Women in Diplomacy, Liga Studenților Români din Străinătate, filiala Belgia (LSRSBE) în parteneriat cu Comité Diplomatique, au avut onoarea de a o primi virtual pe E.S. doamna Luminița Odobescu, Ambasador al României la Uniunea Europeană. Deschis tuturor studenților dornici de a cunoaște mai multe în domeniul diplomației, evenimentul s-a bucurat de un succes major pentru ambele organizații. E.S. doamna Ambasador a vorbit despre parcursul dumneaei în domeniul diplomației, obstacolele pe care femeile din diplomație le întâlnesc într-un univers al bărbaților, dar și despre viziunea dumneaei în legătură cu viitorul diplomației și al tineretului romanesc. Conferința a fost deschisă și moderată de către Președinta Comitetului Diplomatic, Kaltoum Nebbou și de către Vice-Coordonatorul LSRSBE, Ioan Crețu, urmată de o prezentare a doamnei Ambasador. Evenimentul a fost organizat sub formă de dialog, unde toți cei prezenți au avut ocazia de a pune întrebări doamnei Ambasador. Diferite întrebări au fost adresate, de la poziția României în UE și cum aceasta se confruntă cu probleme interne și externe, la experiența personală și sfaturi pentru a putea urma o carieră diplomatică.

Presedinția României la Consiliul UE

Întâlnirea virtuală a debutat cu o analiză critică a doamnei Odobescu în ceea ce privește începutul carierei la Bruxelles, cu precădere din prisma provocărilor care au apărut: contextul Brexit, atacurile teroriste și criza sanitară. „M-am confruntat cu clișee și probleme de percepție privind România în debutul președinției la Consiliul UE, însă făcând apel la capitalul pozitiv pe care România îl deținea după asigurarea unei președinții de succes, am putut observa schimbări în percepția generală asupra României”, relatează doamna Ambasador. Președinția Consiliului UE reprezintă un test de capacitate pentru fiecare Stat Membru. Imaginea și credibilitatea Statului Membru, ca administrație, depind de acest test, iar din perspectiva doamnei Ambasador, rezultatele și reacțiile oficiale din Bruxelles au arătat că România l-a trecut cu brio.

Egalitatea de șanse în diplomație

Cât despre egalitatea de șanse și femeile în diplomație, studenții au putut învăța din experiența doamnei Odobescu faptul că provocările de natură profesională sunt similare, indiferent de gen. Din ce în ce mai multe femei sunt prezente pe scena diplomatică datorită progreselor de natură politică realizate în ultimul timp. Întâlnirea le-a oferit studenților o confruntare directă cu realitatea, întrucât deși sfera diplomatică rămâne dominată de o prezență masculină, principiul egalității de șanse este esențial, iar cariera de diplomat trebuie construită pe baza cunoștințelor și a calităților personale. Discursul doamnei Ambasador a avut ca scop și încurajarea femeilor în alegerea unei meserii din acest domeniu.

Soarta afacerilor europene și importanța tinerilor pentru viitorul României

„Trebuie să facem un efort colectiv pentru a promova activitatea Reprezentanței Permanente la Uniunea Europeană, atât din partea autorităților din țară, cât și celor din afară”, susține doamna Odobescu. Concluzionând acest schimb de informații valoros, un accent deosebit a fost pus pe necesitatea păstrării unei strânse cu studenții, noua generație reprezentând o oportunitate de a promova importanța afacerilor europene în opinia publică.

DESPRE LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis pentru dialog și acțiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă. LSRS Belgia este filiala LSRS care reprezintă studenții români din Belgia. Ne poti gasi pe Facebook, pe Instagram sau pe LinkedIn.

DESPRE E.S. LUMINITA ODOBESCU          

Luminița Odobescu este Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeana din 2015. Doctor în Relații Economice Internaționale, ea a deținut un rol principal în negocierile privind ascensiunea României la Uniunea Europeana. Din 2015, doamna Odobescu încearcă să completeze ascensiunea României la spațiul Schengen. În 2018, ea a fost numita în TOP 20 cele mai influente femei din Bruxelles, fiind plasată pe locul 6.

Articolul următor
Studii de kinetoterapie în Belgia: tot ce trebuie să afli!

Articole similare

Meniu