Dragobete versus Baba Dochia : who’s going to win?

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. Dragobete versus Baba Dochia : who’s going to win?
Dragobete

Dragobete versus Baba Dochia : who’s going to win?

Sărbătoarea de Dragobete aka the Romanian Valentine’s Day, se asociază cu un personaj din Mitologia Românească. Posibil să fi auzit deja de Cupidon sau Eros, zeii dragostei din mitologia romană, respectiv greacă. Știai însă că avem și noi propriul zeu al dragostei? His name is Dragobete. Iovan Dragobete.

Legenda soției lui Dragobete

Se spune că Iovan Dragobete era fiul Babei Dochia, alt personaj din mitologia românească. O legendă spune că Dragobete se căsătorește împotriva dorinței mamei sale. Pentru a se răzbuna, Baba Dochia îi dă norei sale un ghem de lână negru. Acesta trebuia spălat până se albea altfel nu se putea întoarce acasă la soțul ei. Baba Dochia e soacră rea.

Determinată să-i arate că este demnă de fiul ei, soția lui Dragobete freacă lâna până îi sângerează mâinile – asta da iubire. Însa ghemul nu își schimbă culoarea. Disperată și tristă, aceasta începe să plângă gândindu-se că nu-și va mai putea vedea iubitul niciodată.

Dumnezeu însă are ochi și urechi peste tot. I se face milă de biata fătucă. Acesta îl trimite pe fiul său, Iisus Hristos, cu o floare magică – is this Mărțișor? – care odată pusă în apă, avea să ajute la albirea ghemului. Uimită și fericită de reușita ei, fata fuge entuziasmată la Baba Dochia să îi povestească cele întâmplate.

După cum te așteptai, mama soacră nu a fost deloc încântată… Ea a asociat acea floricică cu sosirea Primăverii; prin urmare a plecat pe 1 martie după Primăvară îmbracată cu cele 9 cojoace ale sale. Avem însa o problemă: temperatura crește pe zi ce trece iar mama soacră este înfofolită până la gât. Ca să nu se topească, Baba Dochia își dă jos câte un cojoc pe zi până ramâne la un strat distanță de costumul Evei 😏. Din păcate pentru ea, nu a putut să profite prea mult de căldură… Vremea avea să se schimbe brusc iar Baba Dochia a înghețat. Așa s-a născut mitul Babelor. Karma nu iartă pe nimeni.

Morala

Perseverența este cheia, iar dragostea poate învinge până și soacrele acre.

Tu, cel care ai citit această poveste pâna la capăt, îti urăm să înlocuesti începând cu această lună a iubirii, antipatia cu simpatia, indiferența cu empatia și mânia cu iubirea. ❤️

Ai vrea să faci parte din LSRS Belgia? Te interesează să activezi într-o comunitate de studenți? Alătură-te echipei noastre și poate ai și norocul să îți găsești sufletul pereche printre noi 🙃.

Articolul anterior
Eșec sau succes ? Sau cum să ieși învingător chiar dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor tale…
Articolul următor
O zi din viața unei studente la științe politice și comunicare

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu