Eșec sau succes ? Sau cum să ieși învingător chiar dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor tale…

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. Eșec sau succes ? Sau cum să ieși învingător chiar dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor tale…

Eșec sau succes ? Sau cum să ieși învingător chiar dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor tale…

Ei bine, putem spune că am ajuns în sfârşit la finalul sesiunii de examene! Parcă părea că nu se mai termină, nu-i aşa? Într-adevăr, sesiunile de „blocus”, urmate de nenumăratele examene constituie o perioadă stresantă, dificilă și uneori greu de dus până la capăt. Am putea chiar să o comparăm cu un maraton pentru că în ambele cazuri, trebuie să rezistăm pe o durată şi o distanță lungă, cheia fiind împărțirea energiei în aşa fel încât să ne ajungă până la destinație. Apoi, ne putem opri pentru a ne potoli respirația şi pentru a ne recăpăta energia cu ajutorul micii vacanțe dintre semestre, mult meritată. Aşa că mulți dintre noi, asta am şi făcut în ultimele două săptămâni şi nu cred că greşim spunând că tare bine a fost! Acestea fiind spuse, putem cu toții să fim mândri de noi după toate eforturile depuse!

Primirea rezultatelor pe cât de așteptate, pe atât de temute

Dar (pentru că da, trebuie să existe un ‘dar’), următoarea etapă este compusă din faimoasele rezultate. Ştiți voi, momentul acela când suntem cu sufletul la gură și cu prilejul căruia aflăm dacă nu cumva am dat de belele (adică de restanțe)? Acest moment neplăcut devine unul fericit atunci când vezi că esti cu toate examenele la zi, dar ce se întâmplă când nu este cazul şi rămân examene neluate?

Cu siguranță, nu este un capăt de drum, iar data viitoare va fi cu noroc! Totuşi, pentru că am mai experimentat şi noi rezultate negative, ne-am gândit la câteva sfaturi foarte utile pentru a vă putea pune la treabă din nou, entuziasmați şi cu încredere în voi, chiar şi după nişte rezultate mai puțin plăcute. Pentru că poate pe moment, vă simțiți descurajați, când de fapt, un eşec poate fi o oportunitate de creştere nemaipomenită! Și acum, să fim sinceri, greșelile sunt inevitabile pe drumul către succes, nu ?

Ridică-te și mergi mai departe 

Un citat de-al lui Gabriel Liiceanu spune așa „Eșecul este locul de unde te ridici pentru a merge mai departe”. Este normal să resimțim emoții mai puțin plăcute atunci când aflăm că nu am luat un examen. Ba mai mult decât atât, acceptarea emoțiilor este necesară, numai că afundarea în ele pe o durata prelungită nu este o opțiune deloc bună. Ia-ți timp să împărtășești cu cineva emoțiile și sentimentele tale, dar apoi, ridică-te și mergi mai departe având încredere în tine.

Analiza și înțelegerea punctelor slabe

Ia-ți timp să vezi ce nu a mers și caută cauzele problemei. Poți chiar să scrii pe o foaie care au fost etapele parcurse pentru a învăța acea materie și analizează ce a mers și ce nu. Asta îți va permite să-ți adaptezi strategia și să ai rezultatul mult așteptat. De asemenea, poți să ceri profesorilor tăi sfaturi, îndrumări sau explicații mai ample legate de unele neînțelegeri pe care le ai în legătură cu materia. Nu-ți fie teamă, pentru că din greșeli se învață!

Adaptarea și planul de drum

După ce ai ajuns la o concluzie privind cauzele problemei, îți adaptezi metoda de abordare a cursului sau materiei și îți schițezi liniile importante la care trebuie să fii atent. Fii gata să schimbi unele lucruri dacă este necesar ! Unul dintre sfaturi ar fi să nu lași materia să se acumuleze într-o cantitate prea mare fără ca tu să te apuci de ea, pentru că va deveni mult mai stresant apoi.

Timp personal și aprecierea eforturilor depuse

Facultatea nu este totul în viață. Fă-ți timp și pentru alte lucruri cum ar fi să petreci timp de calitate cu familia și prietenii, să te plimbi, să citeșți, etc. Orice îți face plăcere sau te face să crești din diferite puncte de vedere. Deci, nu fi prea dur cu tine însuți și apreciază-ți efortul depus!

La final, este important să reții că este perfect normal să mai dai și peste o „nereușită”, dar important este să-ți îndrepți abordarea și să continui să mergi înainte. Prin aceasta, vei ieși câștigător și vei acumula mai multă experiență. Totuși, nu uita ca în același timp să ai grijă de tine.

Articolul anterior
Cum să te pregăteşti de blocus în perioada sărbătorilor?
Articolul următor
Dragobete versus Baba Dochia : who’s going to win?

Articole similare

Meniu