Grande Place – Bruxelles

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. Grande Place – Bruxelles
Grande Place

Grande Place – Bruxelles

Grande Place

Pe lista mondială a Patrimoniului UNESCO din 1998, « Grande Place » este printre cele mai mari atracții turistice din Bruxelles. Situată în centrul vechi al capitalei, aceasta a fost considerată de către celebrul poet francez Victor Hugo una dintre cele mai frumoase piețe din lume datorită stilului ornamental gotic dar și al istoriei bogate.

Pe partea de vest din « Grande Place » puteți regăsi marele « hôtel de Ville » – primărie – al capitalei construit între 1402 si 1455. Îl puteți recunoaște prin turnul său central. Clădirea este singura piesă arhitecturală rămasă din Evul Mediu din « Grande Place » .

De celaltă parte a pieței se află o altă clădire impresionantă: Maison du Roi. Aceasta mai este denumită înca și în ziua de astăzi « Broodhuis », casa de pâine. Acest nume vine din secolul al XII-lea când în locul clădirii mărețe de astăzi a fost o căsuță de lemn unde se vindea pâine. A urmat ca din secolul al XV-lea să fie înlocuită cu o casă din piatră. Modernizarea a avut loc pentru ca serviciile administrative ale Ducatului din Brabant să se poată muta acolo. La putin timp după instalarea lor, clădirea a primit în final numele de Casa Regelui după ce Charles Quint, Duc al Brabantului la acel moment, a dobândit tronul Regatului Spaniei. Mi-ar plăcea să vă explic cum s-a întamplat, dar n-am fost îndeajuns de atent la orele de istorie.

Ultimele modificări exterioare ale clădirii au avut loc în 1873 când aceasta a fost reconstruită aproape în totalitate. Actualmente în Maison de Roi se află muzeul istoriei capitalei.

Tapis de Fleur si jocurile de lumini

Un eveniment impresionant care se desfasoară în Grande Place este « Tapis de Fleur ». Întreaga piață este acoperită de un imens covor de 75 de metrii lungime și 25 de metrii lățime compus din aproximativ 500.000 de flori. Deși foarte mare, montajul lui se face în « doar » 8 ore. Din 1971, acesta are loc o data la doi ani în weekendul lui 15 august.  Acest eveniment aduna turiști din toate colțurile lumii pâna în pandemie, acum ei asteaptă cu sufletul la gură informații suplimentare pentru anul 2021.

Tot în « Grande Place » puteti fi martorii unui joc de sunete si de lumini spectaculos care se desfașoara pe fațadele clădirilor din piața. Acesta are loc de luni pâna joi la interval de o ora între 17:00 si 22:00 iar de vineri pâna duminică la interval de 30 de minute între 17:00 si 22:30. Spectacolul durează 15 minute.

Manneken Pis

Nu departe de « Grande Place » se află Manneken Pis, literalmente omul care face pipi. Mascota capitalei, Manneken Pis este o combinație între fântână si statiue care, dupa cum ați ghicit, face pipi încontinuu! La ce bere buna este în Belgia nu mă prinde mirarea.

Cum a ajuns un omuleț cu vezica prea mică celebru în Bruxelles? Legendele sunt multiple însă aceasta mi se pare cea mai amuzantă. Se spune că pe vremuri a existat un incediu foarte mare în capitală. Deși s-au mobilizat toate forțele necesare, nimeni nu a putut să îl stingă. Aici întervine Manneken Pis care, îmbracat în Superman, a reușit să stingă incediul grație debitului său foarte puternic.

Sper că nu v-am taiat pofta de mâncare cu această mică poveste. Vă spun asta pentru că pe drumul dintre « Grande Place » si Manneken Pis aveți o sumedenie de locuri unde puteți mânca celebrele Waffles belgiene. Un deliciu!
Vă urez o plimbare și o degustare plăcută!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai un like și un follow la LSRS Belgia pe Facebook și Instagram.

Articolul anterior
ȘCOALĂ vs JOB: Interviu cu Alumna LSRS Belgia, Adina Constantin
Articolul următor
Brugges : un mic ghid de vizită!

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu