ȘCOALĂ vs JOB: Interviu cu Alumna LSRS Belgia, Adina Constantin

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. ȘCOALĂ vs JOB: Interviu cu Alumna LSRS Belgia, Adina Constantin

ȘCOALĂ vs JOB: Interviu cu Alumna LSRS Belgia, Adina Constantin

Știm cât de greu este să te orientezi în carieră atunci când ești student și adeseori nu prea știm cum să facem tranziția între student și muncitor. De aceea, ne tot punem întrebarea: „Care este diferența între studiile universitare și munca reală?”. Și care este rolul voluntariatului în toată povestea asta? Pe lângă parcursul academic, ce ne aduce în plus „munca pe gratis”  în construirea carierei pe care ne-o dorim? În loc să spunem noi ce înseamnă voluntariatul, am vrut să întrebăm alte persoane care au fost odată alături de noi și care acum, retrospectiv, pot să ne spună mai multe despre aceste „expectations vs. reality” de pe piața muncii. În căutarea răspunsurilor, ne-am îndreptat către mentorii noștri, Alumni LSRS, care ocupă un loc de cinste printre noi sau către alte persoane cu un parcurs interesant.

Așadar, prin acest proiect, ne dorim să-ți aducem mai aproape experiențele inedite ale acestor oameni, ca tu să-ți poți da seama că nu ești singur în această călătorie și, aflând diverse povești, să te poți regăsi și învăța din experiențe similare. De aceea, săptămâna asta am decis să o aducem în lumina reflectoarelor pe Alumna LSRS Belgia, Adina Constantin, care acum ocupă funcția de « Assistant Data Specialist ». Întrebată cum a ajutat-o experiența LSRS Belgia, ea ne-a mărturisit că: „În primul rând m-a ajutat în timpul căutării, nu pentru că „aveam ce pune pe CV” dar pentru că am avut parte de experiențe pe care să le povestesc la interviuri”. Descoperă mai jos povestea ei.

LSRS Be: Ai absolvit facultatea de psihologie socială si interculturală. Care au fost criteriile după care te-ai orientat pentru a alege această facultate?

A.C.: Am ales să studiez psihologia socială și interculturală pentru că mi s-a părut un subiect captivant. Întotdeauna am avut o curiozitate pentru cum funcționează creierul, cum gândesc și acționează oamenii.

Eram conștientă, la începutul facultății, că piața muncii din Belgia e saturată când vine vorba de psihologi, dar interesul pentru diferitele cunoștințe și competențe pe care aveam să le dobândesc, m-au determinat și nu-mi regret alegerea 😊.

LSRS Be: Poți să ne descrii puțin locul de muncă actual (în ce sector lucrezi, care este poziția ocupată, etc) ?

A.C.: Probabil va fi o surpriză, dar lucrez în finanțe. Mai exact, pentru o companie care tratează informații despre companii private (activitatea, performanțele, persoanele care le conduc și acționarii). Rolul meu este ‚assistant data specialist’ și mă ocup de informațiile legate de acționari.

LSRS Be: Ce competențe/informații ai acumulat la școală de care te-ai folosit la locul de muncă?

A.C.: Analiza și interpretarea datelor, abordarea metodică și logică a problemelor, lucru in echipă (deși in timpul facultății nu mi-a plăcut prea tare), statistica, etc.

Un alt punct asupra căruia aș vrea să atrag atenția ar fi metoda de lucru. E ceva ce am dezvoltat pe parcursul studiilor, dar nu neapărat datorită cursurilor. Pentru a fi autonom la locul de muncă e esențial să știi să-ți gestionezi timpul și munca singur. Asta iți va permite să te dezvolți, să iei inițiativă și să fii în controlul carierei tale.

LSRS Be: Și ce competențe/informații nu ai acumulat la școală și care ți-au trebuit la locul de muncă?

A.C.: Ținând cont de diferența de domeniu, e cam greu de răspuns. Consider totuși că o mare parte din competențe le capeți prin stagii, voluntariat, joburi de student şi eventual, jobul în sine. Facultatea servește ca bază, dar e responsabilitatea noastră să dezvoltăm conceptele achiziționate.

LSRS Be: Care crezi că este abilitatea cea mai relevantă pentru domeniul tău?

A.C.: Gândirea critică.

LSRS Be: Cum ai procedat în căutarea locului de muncă? Cât timp a durat?

A.C.: Sunt la al doilea loc de muncă, primul a fost în recrutare.

Mi-am pus la zi CV-ul şi am căutat pe diferitele site-uri cu oferte de muncă, în principal LinkedIn. Am participat la 2-3 interviuri până când o companie mi-a atras atenția şi m-am concentrat doar pe acel proces. A fost rapid, dar cu mulți pași având parte de 4 interviuri şi un test practic.

Pentru al doilea job a fost puțin mai dificil din cauza pandemiei. Mi-am extins căutările pe mult mai multe site-uri. Procesul la fiecare companie a fost mult mai lent datorită numărului mare de candidați şi am participat la numeroase interviuri care nu au avut rezultat.

LSRS Be: Cum a fost adaptarea de la perioada de studenție, la căutarea jobului ideal și la angajare?

A.C.: Foarte ușoară, lucrurile fiind mult mai structurate la locul de muncă. Cursurile la 8 dimineața şi apoi la 8 seara, proiectele în grupuri de 5 persoane, fiecare cu orar diferit, examenele sâmbătă… Toate acestea nu-mi lipsesc.

În rest, consider că în același fel cum poți lucra mai mult pentru o notă mai mare la examen, te poți implica mai mult la locul de muncă pentru a-ți ajuta echipa, a-ți dezvolta competențele ş.a.m.d.

LSRS Be: Ce ai putut învăța până acum profesând în acest job? Sau dacă ai schimbat mai multe locuri de muncă până în prezent, care au fost lucrurile învățate din primul job?

A.C.: Primul job mi-a dezvoltat multe abilități la care începusem să lucrez pe parcursul studenției, cum ar fi comunicarea orală şi scrisă, exprimarea în public, negocierea, convingerea şi încrederea în sine. Plus întreg procesul de identificare, abordare şi însoțire a candidaților în demersurile lor.

LSRS Be: Ce așteptări ai avut legate de primul job? S-au putut concretiza la final sau consideri că aceste așteptări nu au fost îndeplinite? Au existat și lucruri imprevizibile pe care le-ai întâmpinat?

A.C.: Un loc de muncă ideal pentru mine înseamnă oportunitatea de a învăța lucruri noi, de a-mi dezvolta „soft skills” şi de a avansa.

Primul loc de muncă a întrunit aceste condiții, dar m-a făcut să realizez cât de importantă este pentru mine relația cu colegii şi timpul liber personal.

LSRS Be: Cum te-a ajutat experiența de voluntar în cadrul LSRS Belgia la începutul vieții profesionale?

A.C.: În primul rând m-a ajutat în timpul căutării, nu pentru că „aveam ce pune pe CV” dar pentru că am avut parte de experiențe pe care să le povestesc la interviuri. Dacă ați avut parte de interviuri, poate știți acele întrebări „ce ai face dacă…?” sau „Ai fost deja în situația X? cum ai reacționat şi de ce?”.

În al doilea rând, a fi voluntar în cadrul LSRS Belgia te învață cum să lucrezi în echipă, nu pentru o notă sau pentru salariu, ci de dragul unui proiect. Înveți cum să obții cel mai bun rezultat din minimul de resurse pe care îl ai, doar bazându-te pe colegii tăi şi pe abilitățile fiecăruia. Acest lucru te face perseverent şi iți dezvoltă spiritul de inițiativă.

LSRS Be: La final, ce sfaturi ai putea da unui student la început de drum?

A.C.: Încearcă cât mai multe lucruri pe parcursul studenției: stagii, joburi pentru studenți, voluntariat. Toate îți vor dezvolta abilitățile şi îți vor permite să aplici ceea ce ai învățat. În plus, vei descoperi ce-ți place sau displace la locul de muncă 😊.

Vrei să te alături echipei noastre? Click aici!

 

 

Articolul anterior
Care este bugetul lunar al studentului în Belgia?
Articolul următor
Grande Place – Bruxelles

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu