Studii de kinetoterapie în Belgia: tot ce trebuie să afli!

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. Studii de kinetoterapie în Belgia: tot ce trebuie să afli!
studii de kinetoterapie

Studii de kinetoterapie în Belgia: tot ce trebuie să afli!

Numele meu este Andrei, urmez studii de kinetoterapie în Belgia, la ULB si sunt membru al echipei LSRS Belgia. Aflând ca voi urma studii de kinetoterapie, familia si prietenii erau în extaz. „Ce bine, abia aștept să mă masezi. Voi fi primul tău client!”. Comparația cu maseurii, deși des întâlnita, deranjează în domeniul medical. În mor ironic, am fost inițial atras de kinetoterapie pentru ca îmi plăcea sa masez! Am fost însă plăcut surprins sa descopăr ca aceasta ramura a științelor motricității se întinde in domenii mult mai largi si necesita cât mai multe cunoștințe ale corpului uman.

Ce înseamnă Kinetoterapie?

Etimologic vorbind, cuvântul kinetoterapie, „terapie prin mișcare”, este compus din “kinesis” si “terapia” ce provin din greacă. Cuvântul “terapeut” era de asemenea folosit in greacă pentru a desemna un “servitor” sau “o persoana ce are grijă de cineva”. 

Cu ce ne ocupăm noi de fapt? 

Corpul uman este un organism foarte complex în care sistemul articular, muscular, nervos, cardiovascular, respirator si multe altele interacționează fără oprire. Deși ne focalizăm ad litteram asupra problemelor locomotorii, gama noastră de acțiune este mult mai larga prin prisma cunoștințelor tuturor sistemele ce îi permit „mașinăriei” sa funcționeze. Pe lângă leziunile osteo-articulare si neuromusculare, ne putem ocupa de copii cu întârzieri psihomotorii, de persoane ce întâlnesc probleme respiratorii ori insuficienți cardiaci sau de recuperarea sechelelor survenite la o persoana cu AVC – accident vascular cerebral. Patologii diferite, un scop comun: a îmbunătății cotidianul pacienților. Mi se pare genial!
Exista si cazuri deosebite – noi le numim „red flags” – care nu țin de domeniu kinetoterapiei;  suntem îndeajuns de competenți sa redirecționam pacientul către un specialist adaptat patologiei prezentate. Nu-i așa ca suntem cei mai tari? 

Kinetoterapia la Universitatea Libera din Bruxelles 

Secția de Kinetoterapie din ULB are pentru moment un program de învățământ de 4 ani – împărțiți în trei de licența si un singur an de master – dar se speculează ca acesta se va etala pe 5 ani.

Deși kinetoterapia necesita contact fizic, în prima parte a parcursului universitar se pune foarte mult accentul pe teorie. Plecând de la cea mai mica celula, se va trece în revista tot necesarul pentru a înțelege mecanismele din interiorul corpului uman. Insist, tot! In special anatomia. M-am îndrăgostit instant de ea. O iubeam atât de tare încât mi-au trebuit trei ani de facultate sa o „vrăjesc”. Ca în orice relație amoroasa, exista amintiri care rămân pe veci. Una dintre cele mai amuzante a fost în prima mea sesiune de vara – si nu cea din urma. Înarmat cu litrii de cafea si voința, m-am aventurat într-o noapte de învățat fără sfârșit. Totul mergea bine, asimilam cu viteza luminii. Băiat conștiincios, sa nu fie de deochi! Cu o ora înaintea examenului, m-am înecat la mal: am adormit. Daca acum râd cu lacrimi când mă gândesc, va imaginați ca alta era starea mea de spirit când m-am trezit. Brace yourselves, anatomy is coming!

Deși unele materiile îți vor pune la încercare sănătatea mintala, vei fi surprins de folosința lor. Nu mă gândeam ca la ora de biochimie voi învață sa fac economie în privința banilor. Știai ca daca mănânci fructe când bei alcool te îmbeți mai repede?? Cu banii de weekend petreci o luna întreaga.
Privind practica, vei avea parte de experiențe interesante. În primul rând, vei aștepta cursurile de masaj din primul an precum un dus fierbinte după o zi stresanta si încărcată. Colegii tai vor fi obligați sa își exerseze talentul pe spatele tău. Ar fi păcat sa nu îi alegi cu grija! In anul doi va urma cel mai neobișnuit si palpitant experiment laolaltă: disecția pe cadavre. Mă încântă nespus faptul ca exista persoane care își dau corpul în folosul științei. Numai așa mi-am dat seama ca sunt șanse mari ca în alta viată sa fi fost mai degrabă măcelar decât chirurg.
In cele din urma, cu cât avansezi în program, cu atât cursurile practice se vor apropia de finalitatea meseriei. La sfârșitul licenței vei fi de exemplu capabil sa te ocupi de un pacient care tocmai s-a operat la genunchi. Asta doar în teorie pentru ca încrederea lipsește cu desăvârșire; numai exersând se va dobândi.

Raportul teorie-practica se va schimba radical în master: a venit timpul sa te folosești de tot ce ai asimilat! ULB îți oferă 8 luni de stagii neremunerate în cabinetele si spitalele partenere unde vei fi în sfârșit confruntat cu adevărați pacienți. Tu si colegii tai veți fi trimiși pe rând în secțiile de ortopedie, cardio-respiratorie, pediatrie, neurologie, fizioterapie si geriatrie unde veți acumula încredere si perfecționa ce ați învățat. Pentru cei ce vor impresiona, exista șanse sa li se propună un loc de munca în secția respectiva. Deci dați tot ce e mai bun din voi!
După absolvire, ULB oferă de asemenea o mulțime de cursuri de specializare cum ar fi cea de terapie manuala, patologie sportiva sau chiar hipnoza terapeutica care se pot urma în timp ce iti exersezi meseria.

Daca ești amator de știința si te încânta ideea de a vedea un pacient ieșind cu zâmbetul pe buze din cabinet, ULB te invita cu mare drag sa urmezi studii de kinetoterapie. Pentru a te înscrie, candidatura se depune prin completarea unui formular. Daca pe deasupra ești rezident Belgian, șansele de a fi acceptat sunt considerabile. In schimb, studenților care locuiesc în afara tarii li se vor aloca aproximativ 30% din locurile disponibile iar pentru selecționarea lor, se va utiliza metoda tragerii la sorti. In ambele cazuri, cu cât depui dosarul mai devreme, cu atât mai bine, si vei putea sa profiți de evenimentele studențești fără griji sau sa te alaturi echipei noastre!

 

 

Articolul anterior
Women in Diplomacy – Studenții în dialog cu E.S. Luminița Odobescu
Articolul următor
Recrutarea s-a încheiat!

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu