Ziua de 25 Noiembrie – Surorile Mirabal

  1. Acasă
  2. Belgia
  3. Ziua de 25 Noiembrie – Surorile Mirabal
Ziua de 25 noiembrei

Ziua de 25 Noiembrie – Surorile Mirabal

Ziua de 25 noiembrie a fost în 1999 recunoscută de către ONU ca și Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii. Această zi comemorează asasinatul violent al surorilor Mirabal din 25 noiembrie 1960 ordonat de Rafael Trujilio, dictatorul Republici Dominicane de atunci.

„Mariposas”

Fiicele lui Enrique și Maria Mercedes, doi negustori bogați, Patria, Minerva, Maria Teresa (în aceasta ordine în imaginea de mai sus) și Dede sunt originare din orașul Salcedo, Republica Dominicană. Cunoscute mai degrabă sub numele de “Mariposas” – fluture în spaniolă – surorile Mirabal au fost activiste politice și simboluri împotriva sistemului dictatorial impus de Rafael Trujilio. Acestea au fost arestate de mai multe ori împreună cu bărbații lor din cauza activităților „antitrujiliste”.

Originea conflictuluii

Originea conflictului datează din 1949. Având părinți influenți, aceștia erau invitați adesea la evenimente și petreceri în onoarea dictatorului. Cu prima ocazie, Trujilio pune ochii pe Minerva, cea mai frumoasă dintre surori, și încearcă să o abordeze. Nu numai că Minerva îl va refuza, aceasta îi va cere dictatorului să îl lase în pace pe Pericles Franco, tânăr comunist persecutat de dictator. Se zvonea la acea vreme că cei doi ar fi întreținut o relație. „Îndrăzneala” domnișoarei a trezit orgoliul de bărbat a lui Trujilio. Nu putea trece cu vederea gestul ei. Drept răzbunare, Enrique, tatăl Minervei urma să fie arestat și torturat în închisoare, unde va și deceda. Trujilio nu se mulțumește cu atât. Minerva studia dreptul. La ceremonia de înmânare a diplomelor, tiranul i-a șoptit discret că se va asigura personal să nu își poate exersa niciodată meseria. Un adevărat război!

Mișcarea „14 iunie”

Pe 14 iunie 1959, Minerva și Maria Teresa împreuna cu Manuel Tavares și și Leandro Guzman, bărbații lor, pun la cale o tentativă de revoluție, scopul fiind unul singur: să îl dea jos pe Trujilio. Contextul este unul favorabil: dictatorii Columbiei, Venezuelei si al Cubei au picat unul dupa altul. Cu ajutorul lui Fidel Castro și aproximativ 300 de soldați, cei patru plănuiau să ocupe nordul teritoriul Republicii Dominicane. Tentativă eșuată. Perseverența în schimb nu a lipsit. În ianuarie 1960, aceleasi cupluri împreuna cu oameni influenți se reîntâlnesc pentru a plănui o nouă revoluție, liderii ei fiind cei doi soți. În memoria eșecului precedent, au botezat mișcarea „14 iunie”. Minerva și Maria Teresa au fost singurele femei prezente la acea adunare.

Din păcate, majoritatea activiștilor urmau să fie denunțați și arestați de către serviciile secrete la câteva zile după adunare. Prima mutare greșită a lui Trujilio. O mare parte din acești activiști erau oameni influenți și apropiați lui. Tensiunea în Republica Dominicane era enormă la acea vreme. Biserica Catolică a pus o presiune suplimentară denunțând actele de tiranie a lui Trujilio. O lună mai târziu, acesta le eliberează pe Minerva și Măria Teresa însă le păstrează soții închiși.

Pe 25 noiembrie 1960, Patria, Minerva și Maria Teresa și-au vizitat soții la închisoare. În drum spre casa, acestea au fost interceptate de către serviciile secrete și asasinate fără mila la ordinul dictatorului. Corpurile surorilor împreuna cu cel al șoferului au fost găsite sfâșiate într-o prăpastie. Acest act de brutalitate avea să îi dăuneze extrem de mult lui Trujilio: a fost la rândul lui asasinat un an mai târziu, pe 30 mai 1961.

„16 zile de activism împotriva violenței”

Ziua de 25 noiembrie dă startul campaniei „16 zile de activism împotriva violentei”, una dintre cele mai mari campanii feministe la ora actuala. Campania se termina pe 10 decembrie cu ocazia Zilei drepturilor Omului. Ziua de 25 noiembrie mai este cunoscută sub numele de „Orange Day”. Vă invit cu această ocazie să purtați un accesoriu, un tricou sau chiar și un simplu pin portocaliu; această culoare reprezintă o lume mai bună. De care avem nevoie!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par SOLIDHER (@solid.herproject)


Articolul anterior
Recrutarea s-a încheiat!
Articolul următor
Cum să te pregăteşti de blocus în perioada sărbătorilor?

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu